torsdag 17 december 2009

Varma tassar på kall snö...

Nu har kylan och vintern kopplat sitt grepp över Jonsbyn och Samojederna stortrivs!!!
Som vanligt var husse inte beredd... Släden - en nyköpt Skunk, ska, enligt det senaste beskedet vara färdig att hämtas på lördag - (från Oslo), (leveransen var lovad redan till i mitten av november :-(...). Det har kommit ca 1 dm snö vilket är för lite för slädkörning och gårdagens startförsök med fyrhjulingen slutade med att husse och fyrhjulingen kanade över vägen och vi tvingades till en extra vilodag. Det gick inte så bra att åka fyrhjuling med sommardäck på nyplogade vintervägar. Husse blev tipsad av Annika Uppström att Lantmännen säljer dubb som man enkelt m h a en skruvdragare kan skruva på sin fyrhjuling. Så när husse placerat oss i hundgården for han in till Karlstad och investerade lite drygt 500 kr i dubb och ordnade senare på kvällen dubbdäck till fyrhjulingen. Han hann också med att köpa en begagnad Oinakkasläde - en Alta för 4 700 kr av Dennis från Krokom. Den ska visst bli en julklapp till Christina som han iskallt räknar med att få låna av henne eftersom han tror att han kommer att vara rädd om den nya Skunksläden. I morse, klockan 06.30 var husse riktigt munter då han selade på oss. Han hade läst i sin "bibel" (http://www.yr.no/) att till julafton skall det komma ytterligare 13,9 mm nederbörd = 1,5 dm snö!!!! och inte en tödag i sikte!!!!

I dag blev det den första riktiga snölöpningen. 2,5 mil på vintervägar, 1,5 mil på plogade vägar och resten på oplogat underlag, varav 4 km på orörd skogsstig. Med dubbdäcken gick det riktigt tungt men kommer det bara en halv dm snö ytterligare så kan vi köra med släde!!. Hoppas, hoppas att väderprognosen är rätt, för då kan vi stanna på hemmaplan och träna under mellandagarna vilket skulle vara som balsam för plånboken...

Turen tog 2,5 h, inkl stopp, och när vi kom hem kl 10.00 visade termometern -12 grader. Snön är kall och luftig. Tyvärr blir Samojeden varm om tassarna vilket gör att snön gärna fryser till is mellan trampdynorna på tassarna. Hundarna besväras av iskocklorna och det blir kallt om fingrarna för husse att plocka rent i tassarna. Vi skall testa att smörja in tassarna med spenfett för att minska infrysningen. Annars får husse välja när han vill frysa om fingrarna - Som nu, när han plockar loss is ur tassarna eller innan träningsturten, när han sätter på 44 sockor. Vi får hoppas att spenfett kan va nå´t annars blir det tufft nästa år för husse när vi är 16 i spannet!
Så här gott var det att komma hem idag...
Ha de´t gott mina hundvänner och njut av klimatförändringen som äntligen kom... :-) // Håkan N


5 kommentarer:

  1. Hej du ! Tur att det inte är kalla tassar på varm snö , undrar hur det skulle gå ? Jo du nog går man igång på garnet . Kan aldrig glömma hur många gånger jag har hållt i åt morsan när hon rullade upp det till nystan . Det är väl därför som jag har ont i axlarna . Eller är det för att jag är rörkrökare ? På lördag så blir det premiär för skidor i Gyllbergen. Ha de.....
    Roland

    SvaraRadera
  2. Får hoppas att snön kommer snart till er. Tror det även skall kunna komma mer här nere framåt julhelgen, skall då hem till föräldrarna i Eskilstuna men enligt smhi skulle det ävne kommer där, håller tummarna.

    Ja de där med is vid trampdynorna kan man relatera till, var och hämtade en liten julgran i dag i skogen och det blev många stop där jag var tvungen att assistera min tik. Men annars var det länge sedan hon var så här överlycklig. Blir nog en tur med skidorna i morgon får hoppas att det inte blir töväder.

    Ja man blir lite sugen på fler samojeder, i alla fall en till. Men får tyvärr inte för sambon, kanske kan få det när vi flyttar till ett torp, då kanske jag hör av mig;)

    Lycka till med träningen!

    mvh

    Christoffer

    SvaraRadera
  3. Härligt att se snöbilder hos dig också men ingen slädkörning ännu... Det har vi gjort ända här nere. Dock bara en gång än så länge men vi hoppas på morgondagen också om de inte plogat allt för duktigt...
    Hoppas släden kommer snart och mer snö och kyla underbart...
    Inga problem med is i tassarna här inte- skönt..
    ha det gott./ Linda

    SvaraRadera
  4. Kul att Ni kommenterar!!

    Roland!
    Jasså du har också stått med armarna utsträckta med garn åt morsan - trodde inte att du var så gammal... Axelvärken är säkert träningsvärk från skidåkning/rullskidor. Har du tur så får du se syrran och hennes Samojed på Gyllberga i morgon - hon tränar för vasaloppet som en del i stora klassikern.

    Christoffer & Linda!
    Jag upptäckte idag när jag var ute med valparna att det är blött i skogen under snötäcket. Det är därför det fryser i trampdynorna. Träningsturen i dag, 24,5 km kördes på omväxlande plogad och oplogad väg. Det var -18,4 grader när vi kom hem i kväll och ingen av hundarna hade något is i trampdynorna. Det var med all säkerhet skogsstigen igår som var orsaken till iskaoset i tassarna.
    Släden är klar och hämtas på måndag!!!

    // Ha de´t

    SvaraRadera
  5. Är det en Samojed där ! Vi åkte vi till Grönklitt i stället.

    Ha de // Roland

    SvaraRadera