söndag 10 januari 2010

200 mil och samtliga tikar har löpt!!!

Jag tror att genomtränade hundar får mer testosteron. Eller också är det samordningen av löpen som gjort denna löpomgång så minnesvärd. Med fem löptikar, samtliga våra tikar, på Bielkersmils kennel, har vi haft fullt upp med att hålla hanhundar från tikar under jul och nyårshelgerna. I hundgårdarna har tikarna strukit sig mot hundgårdsstängslet - De hanhundar som haft förmånen att ha platsen bredvid har skyndsamt kommit till uppvaktande och de hanhundar som haft otur att placerats på avstånd har ljudligt gjort oss uppmärksammad på denna orättvisa. Vi har haft ylande hanhundar, i hundgårdar, i stallet och inomhus. Givetvis har träningen blivit lidande och jag har "tvingats" till några extra vilodagar och de turer vi kört har inte blivit så långa som planerat eftersom mina ledarhundar av förklariga skäl inte alltid haft fokus på det som ligger framför... utan mer på de som jagar bakom... En annan nog så viktig anledning till kortare träningspass är att hanhundarna inte ätit som sig bör - de "deffar" sig, inte för att visa magrutor - men väl revbenen, som blir synliga och kanske att de imponerar på damerna i hundvärlden? - Vad vet jag?...
Just nu är det bara ledarhunden Spira som gick i löp den 31/12 som lockar hanarna - men jag har henne i led med Arija och så täcker jag upp med tikarna Sälka och Bielka i point så hon går skyddad i spets med en mur av tikar som effektivt håller hanarna på avstånd och träningen har återgått till normal nivå igen!
Årets sista vecka stannade på "beskedliga" 9 mil, de tre första passen var med släde i delvis djup snö - det fjärde med 4-hjulingen.
Må, 28/12 - 8 km, ti- vilodag, ons-22 km, to- 23 km, fr-vilodag, lö-37km, sö-vilodag.

Den första veckan på året inleddes med två vilodagar, sedan två dagar med släden, men då jag i 23 graders kyla åter stod med hundar och släde i vatten har den fortsatta träningen skett med fyrhjulingen ( det första passet på 3 mil med ett punkterat bakdäck f ö... och köldrekordet -27 grader.). Egentligen beror fyrhjulskörningen på att mitt längsta slädspår för Skunksläden endast är 7 km och det blir för enformigt med långturer.
Hittills denna vecka har vi avklarat 126,5 km och då återstår ett 24 km pass i kväll, så 15 mil fördelat enligt.
Må, 4/1 - vilodag, ti-vilodag, ons-17,5km, to-21km, fr-31km, lö-57km, sö-24km.
Med lite drygt två veckors träning kvar har vi med några mil passerat 200-milagränsen och samtliga tikar har löpt!!! Röros - här kommer vi!!!
Bifogar en bild med sträckta linor på 200-milaturen från igår.

Och en slädbild där nosen på Skunk-släden plöjer fram...


Kylslagna hälsningar från en lycklig Samojedmusher som upplevt fartvinden vid minus 27 grader!! / Håkan N

3 kommentarer:

  1. Jobbigt, men ack så komiskt, att läsa om era ylande hanar...måste bli jobbigt i längden men vad kan man göra ;)

    Blev för övrigt premiärtur med min tik igår på långfärdsskridskor i o m att det låg ganska mycket snö på isen. Men det blir nog vila denna vecka också, i alla fall från arbete. Hältan försvann efter en dag och ingen hälta på hela veckan, men hon drog väldigt snett på turen igår och var väldigt angelägen att använda galopp.

    Hon har i för sig alltid dragit "lite" snett, och jag har hört om flera hundar som inte har lidit av smärta som tenderar att gå lite snett. Men så snett som hon gick igår har hon aldrig gått, så inget arbete denna vecka i alla fall.

    Håller tummarna att ni får slippa vatten under snön snart...väldigt fina bilder också, blir sugen på att få en eget spann och kanske det blir en till i alla fall om några år, då hör jag av mig ;)

    mvh

    Christoffer

    SvaraRadera
  2. Det verkar på din beskrivning som hon fortfarande besväras av sträckningen. Att hon drar snett och tar till tidig galopp tyder på att hon besväras av något.
    Jag förstår att du blir sugen på spann - det är riktigt mäktigt då de samverkar - vare sig det är uppför en brant backe eller i ngt "idiotryck". Då märker man vilken kraft det finns hos Samojeden. En kraft, som inte alltid låter sig lockas fram dessvärre...

    Du är välkommen till oss för att provköra, vi har ett rum för hundgäster (och andra med för den delen)!

    M v h // Håkan N

    SvaraRadera
  3. Ja då blir det ingen parning denna gång då ? Du brukar ju para hundarna på Polardistans .
    Mvh Roland med ryggskott.

    SvaraRadera